perjantai 31. elokuuta 2012

Vastauksia kysymyksiin:


Mikä on mielestäsi opetusponin tärkein luonteenpiirre?

Opetusponin täytyy olla perusluonteeltaan kiltti, se ei saa purra eikä potkia eikä olla muutenkaan luonteeltaan millään tapaa ilkeä. Ponin täytyy olla käsiteltäessa varma ja rauhallinen, se ei saa hötkyillä turhia. Ratsastaessa ponin tulee olla riittävän osaava, jotta siitä on hyötyä kokeneemmillekin ratsastajille. Se ei kuitenkaan saa olla liian säpäkkä, että sillä saa myös perheen pienimmät mennä turvallisesti. Arvostan siis opetusponin monipuolisuutta, esimerikkinä Ressu,  jonka selkään voi lyödä ilman mitään stressiä aran tädin tai pienen ekaluokkalaisen, mutta seuraavalla tunnilla sen selkään voi heittää kokeneen ratsastajan, jonka kanssa harjoitellaan vastalaukkoja ja muita koulukiemuroita. Opetusponin pitää tykätä esteistä ja sen tulee olla sopivan herkkä, en tykkää laiskoista poneista, sillä alottelevien lasten kaikki aika menisi ponien eteenpäin potkimiseen. Ponilla tulee olle kolme hyvää askellajia, laukka ei saa olla ongelma.


Ketä tallin poneista et suostuisi myymään koskaan?

Nalle, se on minun kullanmuru ikuisesti! Tuollaista shettistä ei ole toista :)



Mikä on lempivärisi? 

Lempivärejäni on monia, riippuu mihin pitää valita. Tykkään pirteistä väreistä, kuten pinkistä, vaaleanvihreästä, oranssista ja violetista. Näitä tykkään käyttää myös hevosilla kotioloissa, kun taas kisoissa ja julkisilla paikoilla hillitympiä värejä. Värit tuovat iloa arkeen! Olen sisustellut tallia kuin omaa asuntoani, tuonut sinne vihtyisyyttä väreillä.




Ratsastuskengät+minichapsit vai ratsastussaappaat? 

Itselläni on saappaat olen tyytyväinen, en vaihtaisi muuhun.


Minä ja Poju
Käytätkö turvaliiviä? 

En, paitsi maastoesteillä kun on pakko.


Millainen oli ensimmäinen ponisi? 

Ensimmäinen ponini oli russponi "Poju", todella itsepäinen ja hankala. Tipuin siltä joka päivä ja aina sinnikkäästi nousin uudestaan selkään. En saanut mistään apua sen kanssa ja siirryimmekin sitten sen kanssa poniravien pariin. (Lisää kuvia aiemmista poneistani TÄÄLTÄ!)




Esteet, kouluratsastus vai maastoilu? 

Kaikista tykkään, maastoilu ja esteet ovat varmasti mukavia, mutta nyt on jo itsesuojeluvaissto kehittynyt hieman, enkä enään ole niin hurjapää kuin vielä nuorempana. Kouluratsastus on kaiken perusta ja siihen panostan itse paljon, samoin lasten opetuksessa. Esteet ja maastoilu ovat vaihtelua kouluratsastukselle.


Menettekö myös ensivuonna shettisten SM-kisoihin? Jos menette, millä poneilla+ratsastajilla? 

Tätä on vielä mahdoton sanoa, riippuu missä kisat on ja mitä ratsastajia on käytössä. Selviää lähempänä.


Tykkäätkö opettaa muille ratsastusta? 

Kyllä, oikeastaan rakastan sitä. Siksi olen ryhtymässä tähän ja aion tehdä tästä itselleni leipätyön. Kivointa opetuksessa on tuntien suunnittelu ja alkeistuntien pitäminen. Tykkään opettaa myös erityisesti esteillä.


Mistä tykkäät / et tykkää shettiksissäsi?

Tallimme shettiksien hyvät puolet ovat ne, etteivät ne ole luonteeltaan perusshettiksiä. Ne eivät ole itsepäisiä, ilkeitä eivätkä lyhytjalkaisia kipittäjiä. Meidän shettiksillä on hyvät liikkeet ja hieno pyörivä laukka sekä uskomaton into hypätä esteitä. Hyppytyyli on hyvä ja korkeus ei ole ongelma. Aivan mahtavia pikkutykkejä, joita en vaihtaisi pois mistään hinnasta! Ja kuten arvasitte, puhuin äsken Nallesta ja Rommista, Pinni onkin sitten asia erikseen. On siinäkin hyviä puolia, mutta huonoja mm. lyhyet jalat ja kipittävät askeleet, pieni koko ja sen myötä vähäinen ratsastajakunta, itsepäisyyttä löytyy ja samoin ruutia peräpäästä. Silti Pinnistä tykätään ja olen nyt ihan kahdenvaiheilla sen myynnin kanssa, kun siitä on nyt tullut kyselyjä, vaikka otin sen jo pois myynnistä. Pinni on toiminut nyt toistaiseksi hyvin, mutta en välttämättä näe sen tulevaisuutta lasten opetusponina.


Aiotko ikinä ruveta pitämään tuntemattomillekin tunteja? 

Kyllä, nyt jo tullut uusia oppilaita ja ilmottautuneita on jonossa jo kiitettävästi. En ole edes mainostanut, kun yritystoiminta ei ole vielä alkanut.

  1. Kuinka iso uudesta kentästä tulee? 
  2. Uusi kenttä on noin 20 x 40m, saattaa jäädä pari metriä lyhyemmäksi ja kapeammaksi, riippuu kuinka lähelle tuota ojaa saamme sen tehtyä. Teemme niin ison, kuin vain saamme mahtumaan tuohon meidän niitylle.

  1. Kuinka suureksi haaveilet toimintasi kasvavan vai haluatko pitää pienenä? 
  2. Tarkoituksena on laajentaa toimintaa sen verran, että tunteja tulisi 2-3 joka illalle. Ryhmäkoot ovat pieniä ja se onkin minun markkinoinnin valttikortti. Yhdessä ryhmässä on ratsastajia max 5-6.

  1. Kauanko uudet opiskelusi kestävät ja montako viikkoa olet aina koulussa? 
  2. Pari kolme vuotta, koulua on vain muutamia satunnaisia päiviä kuukaudessa, muulloin olen tässä tallilla töissä täysipäiväisesti.

Miks Nallella nykyään normi turparemmi eikä meksikolaisia? 

Koska kyllästyin vanhoihin ja löysin tuollaiset kivat suitset.


Mitä Nalle ja Rommii hyppää yksittäisenä, entä rata, entä irtona? 

Me emme harrasta mitään korkeushyppyjä poniemme kanssa, kun siitä ei ole mitään hyötyä kenellekään. Rommi on mennyt ratsastajan kanssa 90cm, Nalle 80cm. Ratana Rommi 70cm, Nalle 60cm. Irtona ollaan menty vain pieniä esteitä.


Mitä korjaisit tallissasi jos olisi pakko? 

Olen tehnyt aika paljon pintaremonttia talliimme ja se rupeaa olemaan aikalailla hyvä näin. Tietysti talli ja sen ympäristö saisi olla isompi. Tässä kuvia tallista, millainen oli kun muutimme tänne, olen aikalailla itse sen laittanut nykyiseen kuntoon, mutta työtunteja on kertynyt varmasti kolminuneroinen määrä...




Tallin käytävää















Pesari ennen
Matti satulahuoneessa ennen remonttia




























Kauanko olet ollut hevos harrastaja? 

Omia hevosia ollut yli 10 vuotta.


Mikä on unelmasi ratsastuksessa? 

Ei oikein mitään erityisiä unelmia ratsastajana, ennemmin talliyrittäjänä unelma saada hyvin toimiva harrastetalli, jossa kaikilla on hyvä ja rento fiilis mukavan harrastuksen parissa. Oikeastaan kaikki unelmat ovat jo täyttyneet, olen saanut elämäni nyt siihen pisteeseen, missä haaveilin sen olevan. Muistan 6-luokkalaisena kirjoittaneeni koulussa aineen: Missä olen kymmenen vuoden päästä. Nyt on vajaa kymmenen vuotta kulunut ja kaikki unelmat ovat täyttyneet; Minulla on oma hevostalli, sekä paljon kivoja heppoja (lueteltuna ruutuvihossani oli mm. vuonohevoset, shettikset, suokit ym) ja haaveilin pitäväni omaa ratsastuskoulua. Olen kuullut monilta tallitytöiltä kommentteja, että kuinka kivaa olisi olla Susku ja saisi pyörittää omaa tallia ja olisi näin paljon omia heppoja. Pakko myöntää, että olen joka päivä erittäin kiitollinen kaikesta, mitä minulla on. Se on vaatinut paljon kovaa työntekoa ja ennenkaikkia ihania ihmisiä ympärilleni. Olen aivan älyttömän kiitollinen vanhemmilleni siitä, että he ovat minun harrastuksen lapsena kustantanut ja ollut mukana tässä kaikessa, ilman heitä en olisi tässä pisteessä. Tiedän eläväni monen heppatytön unelmaa ja olen monesti miettinyt, miten onnekas olenkaan.


Mitä haluaisin tehdä juuri nyt? 

En tiedä tarkalleen mitä kysymyksellä haetaan, mutta siis tästä pitäisi nyt lähteä tallihommiin ja pitämään tunteja. Ja mukavaltahan tuo kuulostaa eli sitäpä varmaan :)

  1. Missä järjestyksessä teilla on hepat karsinoissa? Ja miks hepat on just sillee? 
  2. Meillä on tällähetkellä kaksi isoa karsinaa ja neljä ponikarsinaa. Yhdessä ponikarsinassa on tuo rehuvarasto, mutta se joudutaan muuttamaan taas hetkeksi karsinaksi Pinnille, kunnes saamme siirtotallin. En tiedä vielä mitkä hevoset siirtotalliin menevät, mutta luulisin ainakin Vennin menevän. Sitten jää vielä tilaa yhdelle uudelle opetushevoselle, jonka hankinta on ajankohtaista vasta siirtotallin tultua. Ja syy miksi ovat näin niin Ressu tarvitsee ison karsinan, samoin Nalle&Rommi. Kalle asuu normaalikokoisessa ponikarsinassa, Pinni vähän pienemmässä. Venni sen sijaan asuu suuremmassa ponikarsinassa ja Romeo pienemmässä. 



Toivottavasti vastaukset miellytti! :)


7 kommenttia:

  1. Tosi hyödyllinen postaus (en tosin vielä kaikkea lukenut, ei ehdi juuri nyt.. ), sul on kyl tosi ihania poneja! Alatte muistuttaa jtn pikkuratsastuskoulua; vuoniksia, kirjavia poneja, shettiksiä, kisapeevee... :D itse tosin ratsastuksen taidot aloitin puskatallilla jossa kilteinkin hevonen ei ollut mikään selväpäinen, täytyy myöntää, ehkäpä olisin mieluummin säästynyt niiltä kymmeniltä murtumilta ja aivotärähdyksiltä jos olis ollu tilaisuus ratsastaa esim. sun tapases tallis :)

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kommentista! Juu tuo "pieni ratsastuskoulu" idea tässä on, mutta ehkä enemmän toimintaamme kuvaa tuo harrastetalli nimike, vaikka tunteja onkin joka päivä. :)

    VastaaPoista
  3. kiva postaus!:) Mut eiks normi ratsastuskoululla oo yleensä samassa ryhmässä 5-6 ratsukkoo? ja jos se on sun valttikortti niin eiks niitten ryhmien kannattais olla pienempia?:) Tai en mää tiedä millasia ryhmäkokoja teilläpäin ratsastuskouluissa on, mutta meilläpäin on lähes kaikissa ratsastuskouluissa ryhmäkoko 5-6 ratsukkoo:) Joo toivottavasti sait jotain selkoo:D

    Aijotko jossainvaiheessa laajentaa tallia?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täälläpäin on ratsastuskouluilla jopa 10 oppilasta per tunti, ainakin 8 tai enemmän. Pienryhmätunteja 5-6 ratsukon ryhmissä markkinoidaan erikseen ja hinta on niissä kovempi.

      Meidän tallia ei oikein pysty laajentamaan, mutta eihän sitä ikinä tiedä :) Toistaiseksi sellaiseen ei ole edes tarvetta.

      Poista
  4. Mulla on vielä yyyks kysymys!
    Onko Jenniinalla tai Marinkalla napakoru?

    VastaaPoista
  5. voisitko tehä tässä lähiaikoina taas video-postauksen? niitä on nimittäin niin kiva kattoo(:

    VastaaPoista