maanantai 1. lokakuuta 2012

Kisareissu

Olimme eilen sunnuntaina Niihamassa estekisoissa. Tytöt Erika, Sara, Maria ja Nea olivat tallilla yötä ja he tekivätkin aamutallin ennen seitsemää. Mukaan lähti siis ekassa lastissa Romeo ja Kalle, tytöt olivatkin laittaneet niitä jo tallilla lähtövalmiiksi. Kalle käveli suoraan traikkuun, sillä oli ollut kuljetusongelmia ennen meille tuloa, mutta siinä ei ole ollut nyt juurikaan ongelmia, kun oikea taktiikka on otettu käyttöön. Lähdimme tallilta klo.07.30 ja kisapaikalla olimme kahdeksalta. Romeo oli yllättävän rauhallinen, ehdin varoitella Erikaa, että se saattaa saada p*skahalvauksen kisapaikalla, kun tajuaa mihin pääsee. Se oli kuitenkin jopa rauhallisempi kuin kotona. Kävelin tyttöjen kanssa radan ja Erika pääsikin jo verkkaamaan. Romeo oli edelleen kuin viilipytty ja meni niin nätisti kaikissa askellajeissa. Hypytkin onnistuivat moitteettomasti. Ristikkoluokan ratsastajat saivat taas mahdollisuuden tutustua rataan ponien kanssa noin viiden minuutin ajan. Erika meni radalle Romeon kanssa, siellä olivat myös kaikki muut luokan ratsukot pyörimässä. Kaikki meni hyvin, kunnes kuulutukset alkoivat. Siellä oli jotain vikaa ja se rätisi ihan kauheasti, kuulutuksista ei saanut mitään selvää ja meidän Romeohan keksi sitä sitten pelätä. Onneksi laitoin sille kotona huput päähän, mutta eivätpä ne näyttäneet auttavan. Se alkoi keulimaan ja pomppimaan kesken kaiken ja tilanne jäi vähän kesken, kun radalta piti poistua. Lähtökohdat suoritukseen aika huonot, kun ponia ei saatu "ruotuun" vaan sai pelleilynsä periksi. Onneksi se alkoi sietämään kuulutuksia vähän paremmin ja rata alkoi hyvin, vaikka heti ennen kakkosestettä Romeo alkoi junnaamaan ja Erika joutui tekemään ylimääräisen voltin. Tästä kertyi 4vp ja matka jatkui hienosti aina kuudennelle esteelle asti, josta poni pääsi pujahtamaan ohi ja tuli toinen "kielto". Tämähän tarkoittaa hylkyä, mutta ratsukko sai jatkaa maaliin asti kaksi viimeistä estettä. Hienosti meni näitä paria mählinkiä lukuunottamatta, nelosesteeltä Romeo sinkosi aika lujaa, onneksi vitonen oli sopivasti samalla linjalla :D


Erika ja Romeo 50-60cm:n verkasta

Seuraavassa luokassa (50-60cm) Erika tsemppasi itsensä ja ponin huippuvireeseen eikä radalla ollut ongelmia. Niitä olisi voinut tulla jo ihan sen takia, mitä väliajalla tapahtui ponin kanssa. Ulkona satoi vettä ja päätimme laittaa Romeon traikkuun, kun se on niin kiltisti siellä. Tällöin ei kenenkään tarvi taluttaa sitä sateessa eikä poni varusteineen kastu. No Romeo oli erimieltä ja vähänpäästä kuulin, kun Erika tuli sanomaan, että Romeon jalka on jotenkin hassusti puomin päällä. Menin katsomaan ja siellähän se kiikkui etupuomin päällä, etujalat puomin ja satulakaapin välissä. Voihan peijoona!! Minä vielä itse sen laitoin kiinni, niin tiukalle, ettei se pääse siinä riekkumaan ja pomppimaan. Se oli saanut toisen narun irti ja näin sai jalkansa pujotettua puomin päälle. Sain ponin nostettua kaviosta ilmaan, mutta en saanut nostettua puomia irti. Aikani yritettyä ja tyttöjenkin hätäännyttyä joku mies kuuli mitä traikussa tapahtuu ja tuli auttamaan. Minä menin traikun välimuovin alta poninpuolelle ja konttasin ponin ali irroittamaan puomia, mutta se ei irronnut. En edes muista miten se lopulta siitä saatiin autettua pois, mutta itse poni siitä räpiköi irti. Huhhuh! Onneksi poni oli rauhallinen eikä juuri moksiskaan tilanteesta, siinäpä tuo olis keikkunut vissiin kauemminkin! Verkassa poni oli ihan normaali ja eikun radalle. Siellä tuo pirulainen pääsi livahtamaan yhdestä esteestä ohi, vieläpä samasta kuin ristikkoluokassakin! No mutta rata oli hieno ja siisti, seuraavia koitoksia odotellessa.
Myös Sara ja Kalle osallistuivat tuohon 50-60cm:iin ja heillä sujui hyvin ja tasaisesti. Kalle oli ehkä hieman hidas avuille, eikä syttynyt ihan täysillä, mutta suoritus oli silti varma ja tasainen. Vaikka muutama puomi kolahti, niin puomit pysyivät kannattimilla ja kotiinviemisiksi parivaljakko sai punavalkoisen ruusukkeen.
Lähdimme ponien kanssa kotiin hyvillämielin. Itse kävin kotona vähän huilailemassa ja syömässä. Iltapäivällä lähdimme uudestaan kisapaikalle, tälläkertaa mukaan napattiin Ressu. Kävelin radan ja se näytti ihan superkivalta. Ressun kanssa kisatessa pitää jo radankävelyssä ottaa huomioon laukkaongelma eli miettiä missä laukan ehtii korjaamaan ja missä voi mennä väärää. Rasittavaa, mutta ongelman kanssa on jo oppinut vähän elämään. Verkkasin Ressun pikkumaneesissa, se oli aika kiva ja otin paljon lävistäjällä laukanvaihtoja yhden raviaskeleen kautta, että saisin sen teräväksi niissä radallakin. Esteverkassa Ressu loikki taas vähän miten sattuu, sellasia jumboloikkia tuttuun tapaan ja verkkakierros oli vieläpä se vaikeampi eli oikea... ja kun se laskeutuu siis aina vasemmassa laukassa niin pienessä tilassa se ei ole kauhean kivaa. Radalle lähdin rennoin fiiliksin, esteet näytti sopivan pieniltä eikä oikeastaan jännittänyt muu kuin se, että saan Ressun liikkumaan. Lähtömerkkiä odottaessani yritin vähän "aiheuttaa paineita" hevoselle, saada sen heräämään siihen, että kohta pitäisi olla vähän säpäkämpi. Lähtömerkin törähdettyä ilmoille nostin laukan ja napautin pari kertaa nopeasti kannuksella, Ressu reipastui heti ja laukka oli aika hyvän tuntuista. Näin askeleet joka esteelle tosi hyvin ja mitään lähestymisongelmia ei ollut. Sain ratsastettua suunnitellut askeleet linjoille ja laukatkin vaihtui hyvin. Hypyt on tuttuun tapaan sellaisia aika isoja, mutta enää ei ole sellaista tunnetta, ettei pysyisi kyydissä. Rasittavaa silti tuo puolen metrin ylihyppääminen joka esteellä... Olen todella tyytyväinen rataan, paremmin ei oikeastaan olisi edes voinut mennä. :)


Tässä vielä tallimme syysvideo, jossa näkyy klippejä myös kisoista. Oli muuten ihan superhyvä uusi pohja Niihamassa!

Kisojen jälkeen saimme tuon parakin siirrettyä naapurin traktorilla tallin etupihalle ja tänään pääsin sitä maalailemaan synkästä säästä huolimatta. Pääsin sopivasti vauhtiin, kun vettä alkoi satamaan niin paljon, ettei maali enää tarttunut peltiseinään ja jouduin jättämään homman kesken. Huomenna jatkan urakkaa! Siitä tulee tosi hieno, nuo töhryt jäi jo hienosti peittoon. Parakista tulee siis punainen.
Tämän illan tuntilaiset lopettelemassa.

12 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Semmosen vinkin annan, että uusimmissa trailereissa ja muistakseni tuossakin bökkärissä on etupuomin hätätiputus! Se on trailerin ulkopuolella oleva "ruuvi" jossa on sellainen lenkki mistä se väännetään auki ja etupuomi putoaa :) Mehän ei tästä silloin tiedetty kun Sanni hyppäsi kotiin hakureissulla 2,5vuotiaana etupuomin päälle..
  -Saana

  VastaaPoista
 3. Jep niin on!! Sitä olisi varmasti seuraavaksi käytetty, mutta pieni poni kuitenkin on aika helppo siitä saada pois ihan nostamalla. Ei meilläkään tuohon viittä minuuttia kauempaa mennyt. Kiitos vinkistä silti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noni :D Meillä tosiaaan meni hieman kauemmin ja hevonen oli hieman painavampi.. silloin olis ollu kiva tietää toi juttu!! :D
   -Saana

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Sulla ei muute oo tuota Romeon esittelyä tossa ylhäällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo kun ei oo aikaa tehdä, meinaan poistaa kaikki esittelysivut, kun hevosia on niin paljon etten ehdi niitä päivitellä. Kotisivuilla on kuitenkin kaikista esittelyt :)

   Poista
 6. Kun Ressulla näyttää olevan noin paljon ponnua ja aika kevyennäköisesti menee yli, miksette käy isompia luokkia?

  VastaaPoista
 7. Juu ei estekorkeus ole ongelma, mutta suotta hätiköidä isoille esteille liian nopeasti. Ressu on haastava ratsastettava esteradalla, laukanvaihtojen ja riittävä tempon puutteen takia. Kyllä me isompaa kisataan, kunhan vielä löytyis estevalmentaja joka sitoutuisi pitämään tunteja säännöllisesti. Nyt ollaan oltu estevalmennuksessa viimeksi heinä-elokuussa...

  VastaaPoista
 8. hieno toi nalle<3
  -heini

  VastaaPoista