tiistai 27. tammikuuta 2015

Poniesittely osa 3 - Leevi
nimi: Leo III

rotu: tilastoponi
sk: 135cm
synt: arviolta 1995-1999
väri: ruunikonkirjava
sukupuoli: ruuna
taso: HeB, re70cm

  

Leevi & Susku 9.4.2013
koeratsastuksessa Hyvinkäällä
Mistä ostit?
- Ostin Leevin eräältä "välittäjältä" Hyvinkäältä vajaa 2 vuotta sitten. Olin soitellut ponista jo muutamaan kertaan nähtyäni ilmoituksen, jotain sekavaa tässä oli ja meinasin luovuttaa koko ponin suhteen. Kävimme kuitenkin ponia katsomassa, se oli kummallinen ratsastaa, ei oikein taipunut mihinkään ja oli muutenkin erikoinen. Kotimatkalla kuitenkin mietin asiaa ja lopulta ajattelin ilmoittaa myyjälle, että ostan ponin. Myyjä ei kuitenkaan vastannut ja jotain muutakin säätöä tässä taas oli, en ollut aivan varma halusiko myyjä edes myydä ponia meille yms.  

Lopulta kumminkin saimme sovittua kauppapäivän ja lähdimme hakemaan Leeviä. Homma jatkui edelleen outona, tallilla ei ollut ketään ihmistä näkyvillä emmekä meinanneet saada ketään puhelimella kiinni. Lopulta saimme kaupat tehtyä ja lähdimme ponin kanssa kotia kohti.Miksi ostit? Mikä siitä teki niin ihastuttavan osto reissulla? 
- Ehdottomasti koko, se oli se mihin ihastuin. Leevi ei ollut iso eikä pieni, enemmän näin siinä huonoja, kuin hyviä puolia. Mielestäni se oli hieman "ruma" ja rakenteeltaankaan ei ollut mikään kukkanen. Ehkä väritys miellytti omaa silmää ja vahvisti päätöksen :)Oma suhteesi poniin?
- Näin opettajan näkökulmasta Leevi on loistoyksilö työssään. Se on maailman luotettavin ja helpoin tuntiponi, mitä toivoa saattaa. Eihän se mikään kehäkettu ole, sen rahkeet ei ikinä tule riittämään vaativiin koulukiemuroihin, mutta alkeiskäytössä se on ehdottomasti yksi suosikeistani.

Voiko kaikentasoiset ratsastaa ponilla?
- Ehdottomasti voi. Leevin selkään laitan yleensä ensimmäistä kertaa ilman talutusta kokeilevat, sillä olen lähes varma, ettei se edes säikähtäessään onnistuisi säikäyttämään ratsastajaa. Se ei ikinä sinkoa mihinkään, se ei ikinä lähde liian lujaa, ei pukittele eikä jumita. Leevi menee myös kokeneilla ratsastajilla ja suorittaa HeB:n tasoiset asiat moitteetta. Leevi on herkästi melko "tyhjä" edestä ja rullaa itsensä kuolaimen taakse.
 
Leevi ja 5-vuotias kummityttöni keväällä 2014


Minkälainen on maastossa ja hoitaessa?
- Maastossa Leevi on luottoponi, se pysyy jonossa vaikka puolitusinaa shettiksiä sinkoaa pukkilaukkaa jonon ohi. Leeviä ei moiset metkut jaksa innostaa, se tietää, että pienten kanssa täytyy toimia nätisti. Leevi lähtee maastoon myös yksin, se ei pelkää mitään eikä konstaile turhia. Hoitaessa Leevi on pienemmillä lasten mielestä vähän hankala, satuloidessa se saatta liikkua ja ehkä hieman protestoida tuota toimenpidettä luimimalla. Leevillä oli tullessaan epäsopiva satula, jonka myötä sille on kehittynyt kipumuisti, jonka yhdistää satulointiin. Löysimme onneksi aika pian Leeville uuden satulan satula-autosta.


Susku ja Leevi kesällä 2013Oletko itse ratsastanut ponilla? Minkälainen se on ratsastaa?
- Olen koeratsastuksessa ja joitain kertoja sen jälkeen. Se on hieman erikoinen, tosiaan se on helposti tyhjä edestä, sillä on mielenkiintoiset shettiksen liikeet ja vähän venkura, mutta silti niin täydellinen... Yksi lasten suosikeista, menee minne käskee ja sitä vauhtia mitä pyydetään :)


Mitä väkirehuja se syö?
- Leevi syö litran päivässä Racingin Builder Mixiä, jotta saisi hieman lihaa luiden ympärille. Heinää se saa vapaasti.


Minkä tasoinen heppa oli sulle tullessaan/minkä tasoinen nyt?
- Sanoisin, että Leevi oli tullessaan HeC tasoinen, nyt se suoriutuu HeB:n tehtävistä osaavan ratsastajan kanssa. Esteillä Leevi on ollut jo tullessaan 70-80cm tasolla. Leevi on ylittänyt ratsastajan kanssa leikiten 110cm korkean esteen ja joitakin metrin tehtäväratoja sillä on kotona hypätty.


Leevi estevalmennuksessa kesällä 2013


Mikä hevosessa on parantunut eniten?
- Leevi on tasaantunut kaikinpuolin, se on rutinoitunut nykyiseen elämäänsä ja on tyytyväinen. Muutenhan Leevi on kaikinpuolin mennyt alaspäin, ostimme Leevin "12-vuotiaana" eli s.2001, mutta jo useamman eläinlääkärin arvion mukaan, Leevi on paljon vanhempi, n.16-20 vuotias eli s.1995-1999. Vain Leevi itse tietää ;)

Mikä hevosessa on parasta?
- Rehti luonne ja kyky käyttää omaa järkeä. Oikeastaan oon monta kertaa todennut, että Leevi on hieman "tyhmä", sen järki ei riitä luistaa tehtävistä, se ei ajattele ikinä asioita omaksi edukseen. Toisaalta, voihan se olla niinkin, että Leevi ajattelee aina muiden parasta! :)


Osaako se temppuja?
- Ei osaa, en ole opettanut.

Onko se suosittu tunneilla?
- On erittäin suosittu, etenkin minitunneilla Leevistä tulee aina kinaa. Se on yleensäottaen aina sellainen, jolla saa mennä ilman taluttajaa, vaikka olisi kova tuuli tms. Leevi on luottoponi ja sen myötä monen aran ratsastajan lemppari. Leevi on hävinnyt äänestyksissä vain muutamalla hassulla äänellä Nortonille Vuoden Poni - kisassa vuosina 2013 & 2014!

Tuleeko poni toimeen laumassa, kuka on sen paras ponikaveri?
- Tulee erittäin hyvin, Leevi on ollut aina vähän semmonen ressukka laumassa, mutta nyt hän on uskaltanut jo hieman alkaa kukkoilemaan "isommille" herroille... Shettiksille siis :) Leevin paras kaveri on ehdottomasti Norton.

Norton ja Leevi tammikuussa 2015 Pukitteleeko poni? Tarviiko tunneilla poniin kiinnittää erityistä huomiota jossain tehtävässä tms?
- Ei IKINÄ, sitä ei tarvitse pelätä tämän ponin kanssa. Leeville oikean kierroksen laukka on haastavampaa kuin vasemman, mutta se ei ole ongelma.

Onko poni terve, onko se joskus sairastanut jotain?
- Leevillä todettiin Cushingin tauti loppuvuodesta 2014. Käytin sen klinikalla ensimmäisen kerran syksyllä 2013, kun aloin ihmettelemään ponin laihtumista kesäkauden jälkeen. Ponin mahasta otettiin röntgenkuvat mahdollisen hiekkakertymän vuoksi, mutta hiekkaa oli ihan pieni hippunen, ettei sen olisi pitänyt aiheuttaa ongelmia. Leevi söi kuitenkin varmuuden vuoksi psyllium-kuurin, joka poistaa hiekkaa suolistosta. Leevistä otettiin jo tuolloin verinäytteet Cushing-epäilyn vuoksi. Arvo oli hieman koholla ja eläinlääkärit käskivät ottaa uuden näytteen vuoden päästä, mikäli oireet eivät helpota. Tauti ei kuitenkaan silloin ollut vielä puhjennut. Vuoden 2014 lopulla oireet vain pahenivat ja loputkin selän lihakset olivat surkastuneet, varasin Leeville ajan klinikalle ja varasin mahatähystyksen. Paastotin ponia ja mahan katsottiin tähystimellä, mutta mahassa kaikki oli kunnossa. Eläinlääkäri otti myös näytteet Cushingia varten ja seuraavana päivänä tulikin sitten puhelu eläinlääkäriltä, jonka jälkeen kyllä kyyneleet vierähtivät silmiin. Leevin arvo oli ollut 750, kun normaali on ihan maximissaan 50. Näyte oli siis aivan selvä juttu, ei epäilystäkään. Ainut toivo olisi lääkitys ja sitä aloimme sitten Leeville antamaan. Onneksemme se on auttanut ja Leevi on piristynyt paljonkin, se voi pidentää ponin elinikää jopa kymmenellä vuodella eli mikäli poni on jo ~20-vuotias niin Leevistä voi olla iloa meille ihan sen eläkepäiviin saakka. Leevi on siis elämässään jo jatkoajalla ja etenemme Leevin hyvinvoinnin mukaan. Tällähetkellä Leevi on täysin terve ja iloinen poni, vaikka lääkemäärä on toistaiseksi ihan minimaalinen. Mikäli ponin elämänlaatu jostain syystä heikkenee eikä elämä ole enää elämisen arvosta, on mietittävä sitten mikä ponille on parasta. Toivotaan kuitenkin Leeville vielä monia, ihania vuosia :)

 

 
Onko ponia uitettu? Vetääkö se kärryjä? Onko menty hiihtoratsastusta? Onko hypätty maastoesteitä?
- Leeviä on uitettu ja se pitää siitä todella paljon! Kärryjä / hiihtoratsastusta emme ole vielä kokeilleet, mutta tarkoitus olisi. Leevi hyppää erikoisesteet kyttäämättä, mutta varsinaisia maastoesteitä sillä ei ole meillä hypätty.


Minkä ratsastusliikkeen se osaa parhaiten?
- Esteiden hyppäämisen, koulujutut eivät ole niin kovasti Leevin mieleen.


Enemmän esteille/kouluun?
- Esteille

 
Leevi Pohtiolammella kesällä 2013

... jossa voitti Harrastajamestaruus pronssia!


Maaliviiva häämöttää, vesimatot ei ehdi pelottaa :D


 Ponin luonne?
- Leevi on ratsastaessa kiltti, samoin hoitaessa. Satuloinnissa saattaa "vikuroida".

Kerro joku ponin tekemä metku!
- Apua! Ei Leevi tee metkuja... Paitsi aamuisin, kun ponit lähtevät ulos. Meillä on tehty kujat eli hevoset päästetään vapaana kulkemaan tarhoihin. Leevi asuu ensimmäisessä karsinassa ja saattaa välillä jäädä karsinan oven suulle kyttäämään, että pienemmät tulevat tallin perältä ja puree niitä takapuoleen, että juoksisivat kovempaa tarhaan, kai se on kivan näköistä, kun 4 pyöreää pikkupyllyä pomputtelee edellä ulos. Välillä Leevi harrastaa myös sitä, että se menee kiltisti tarhaan, mutta juoksee pikkuponeja vastaan, purasee niitä takapuoleen ja ravaa takaisin tarhaan. Yksinkertainen poni :)

 


   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti