tiistai 21. tammikuuta 2014

Poniesittely osa 3 - Nortonnimi: Gläntans Norton
rotu: shettis
sk: 101cm
synt: 1997
väri: punarautias, tähti
sukupuoli: ruuna
taso: HeC, re40cm


Mistä ostit?

- Ostin Nortonin tutulta hevosihmiseltä. Olin saanut kuulla jo useamman vuoden yhteiseltä tutultamme, kuinka tietää yhden ponin, jolla ei ole mitään virkaa nykyisessä kodissaan ja kuinka hienoa olisi, jos ostaisin sen pois sieltä. Meidän pikkuponit vaikuttavat kuulemma niin onnellisilta ja innokkailta, kun niiden kanssa touhutaan paljon ja niitä koulutetaan pitkälle. Nauroin aina ajatukselle, kun tätä ehdotusta kuuntelin. Sitäpaitsi poni oli ori ja niin vanha... pyhpyh. Olin aiemmin kysynyt tätä oria Pinnille astutuspuuhiin ja olin jo päättänytkin, että astutan Pinnin Nortonilla. Päädyimme kumminkin Pinnin silloisen kuljetusongelman vuoksi naapurin oriin. Tallimme toiminta laajeni seuraavana kesänä ja minulla oli tarve ponille. Halkolat eivät vielä silloin Rommista halunneet luopua ja sen piti lähteä toiselle tallillekin, joten päätin ottaa Nortonin meille. Kävimme ratsastamassa sitä vanhalla tallilla, koska sillä ei ole ikinä tehty käytännössä mitään. Se oli aivan ylilihava ja kunto aivan olematon. Omistaja päätti ruunata Nortonin, vaikka sillä oli astutuslupaa vielä jäljellä koko seuraavaksi vuodeksi, olihan se tietysti fiksu veto, mikäli poni meille muuttaisi. Norton ruunattiin alkuvuodesta ja sen jälkeen se muutti meille ylläpitoon ja viikko siinä meni, kun pyysin tilinumeroa sen omistajalta ja sanoin maksavani sen, koska halusin sen nimiini. No niimpä siinä sitten kävi, että poni jäi meille. 


Löydät videon Nortonin ensimmäisistä ratsastuksista sen vanhalla omistajalla TÄÄLTÄ, kun kävimme tyttöjen kanssa sitä liikuttamassa. Tuolloin Norton oli vielä ori eikä se osannut yhtään mitään. Maha oli livenä vielä järkyttävämpi :)


Norton ekoja päiviä meillä, reunoilla Prinssi ja NalleMiksi ostit? Mikä siitä teki niin ihastuttavan osto reissulla?

- Ostin Nortonin sen kultaisen luonteen takia. En ollut ikinä törmännyt niin kilttiin ja viisaaseen poniin.


Oma suhteesi poniin?

- Norton on ihana poni, kultaisempaa luonnetta ei voi toivoa. Norton ei kuitenkaan ole itselle erityinen, toki rakas ja ihana ja kaikkea sellaista. Norton on yksi eniten kiinnostusta herättänyt poni tuttujen kesken. Kovasti sille olisi ostajia :) Norton saa meillä asua niin kauan, kun mieli pysyy virkeänä ja intoa riittää tuntihommiin. Kilometrejä tällä ponilla ei ole takana juuri yhtään, toki 56 jälkeläistä se on ehtinyt 17 vuoden elämänsä aikana pyöräyttämään.
Voiko kaikentasoiset ratsastaa ponilla?

- Voi, mutta isommat ja kokeneemmat ei paljon Nortonilla mene. Norton on vähän semmonen lasten hassutteluponi, toki se osaa tehdä juttuja, mutta vaatii ratsastajalta hieman huumoria ja suuren määrän topakkuutta :) Pienillä Norton toimii hyvin, toki ponilla on välillä oma mielipide suunnasta.Minkälainen on maastossa ja hoitaessa?

- Täysin ongelmaton. Norton on 100% luotettava hoidettaessa, se onkin usein harjoittelukappaleena siinä. Maastossa se ei pelkää mitään ja menee kiltisti. Yleensä kipittää pienimpänä jonon hännillä.


Oletko itse ratsastanut ponilla? Minkälainen se on ratsastaa?

- Kerran laitoin komentoon
Mitä väkirehuja se syö?
- Muutaman desin PeacemakeriaMinkä tasoinen heppa oli sulle tullessaan/minkä tasoinen nyt?

- Talutusratsuna oli ollut, ei osannut yhtään mitään. Nyt osaa HeC:n asiat, pohkeenväistön, käännökset, avotaivutuksen ja kaikki perusasiat. Esteilläkin alkanut innostumaan, saattaa jopa hypätä... korkeus 10-50cm :)

Mikä hevosessa on parantunut eniten?

- Innokkuus ja eteenpäinpyrkivyysMikä hevosessa on parasta?

- Viisas luonne ja komea ulkonäkö :)


Osaako se temppuja?

- Ei, paitsi kiellettyjä sellaisia :)


Onko se suosittu tunneilla?

- Nykyään joo, aluksi siitä ei tykätty. Norton on suosittu pienten, mutta jo jonkinverran ratsastaneiden keskuudessa. Nortonilla on paljon ihailijoita ja se äänestettiinkin Vuoden poniksi 2013!

Tuleeko poni toimeen laumassa, kuka on sen paras ponikaveri?

- Tulee toimeen ihan kaikkien kanssa. Tarhaa nyt Romeon kanssa, mutta muut tallimme shettikset ovat myös kivoja, etenkin Prinssi. Nortonin entisessä elämässä sen työ oli paimentaa issikkaorivarsoja. Tämän vuoksi se on erittäin leikkisä ja hassuttelikin Prinssin kanssa aina tarhassa.
Pukitteleeko poni? Tarviiko tunneilla poniin kiinnittää erityistä huomiota jossain tehtävässä tms?

- Talvisin saattaa innostuessaan laukassa loikkia, ei varsinaisesti pukittele. Norton on siitä hankala poni, että se ei osaa laukata kuin vasenta laukkaa. Kaikki keinot on yritetty, mutta vasen laukka on sen mielestä ainut oikea. Tästä syystä pienet laukkaavat sillä vain vasempaan kierrokseen, kun laukka nousee ja pyörii hyvin. Vastalaukka pomputtaa ikävästi.


Onko poni terve, onko se joskus sairastanut jotain?

- On ollut terve, ponilla ei ole ollut ikinä mitään.Onko ponia uitettu? Vetääkö se kärryjä? Onko menty hiihtoratsastusta? Onko hypätty maastoesteitä?

- Meillä on kärrytelty, toimii varmasti noissa muissakin lajeissa. Norton toimii myös poniagilityssä ja on tapahtumissa aina mukana talutusratsuna.

Minkä ratsastusliikkeen se osaa parhaiten?

- Varmaan pysähdys, kun ei tarvitse tehdä mitään :'D


Enemmän esteille/kouluun?

- Kouluun... tosin vaan raviohjelmaan ;)


Ponin luonne?

- Kiltti, leikkisä, seurallinen, herrasmies, hyväntahtonen. Ei tee ikinä mitään pahaa. Kerro joku ponin tekemä metku!


- Nallen kanssa harrastavat tunneilla pikkutyttöjen iloksi magneetti-ilmiötä. Jos toinen lähtee laukkaamaan niin toinen menee perässä, jos toinen pysähtyy kakalle niin toinenkin pysähtyy.
10 kommenttia:

 1. Kiva tää :)
  Paljon siellä teiän tallilla on ton kokosten shettisten paino/pituusraja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkat painorajat lukee kotisivuillamme, Nortonilla n.40kg :)

   www.papinojanponitalli.pavelee.fi

   -Susku

   Poista
  2. Okei, kiitti :)
   (Vähän myöhässä mut... ;) )

   Poista
 2. Voitko tehdä seuraavaksi Romeosta?:D

  VastaaPoista
 3. Sinut on haastettu. Lisätiedot ja ohjeet blogistani. kaviokopsetta.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. Norton oli tallilta missä käyn. :) Ja nyt hoidan (hoisin) sen viimeistä varsaa siä.. : / Norton on kyl paras SHETTIS ! Ruuna ja orina oli niiiiinnn ihana <<3<3<3

  VastaaPoista
 5. Ja kyllä Nortonilla tehtiin lähes kaikkee vanhassa kodissaan!!.. Eikä Se ollut läski!!!!!!!!!...

  VastaaPoista
 6. Voitko poistaa Ton vikan kommentin t.. Se ano

  VastaaPoista