keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Hip hei - talvea odotellessa!

Taas on kuviot muuttunut, kauhistus kun en itsekään pysy käänteissäni mukana. Lähdetäämpä vaikka kuvien voimalla purkamaan tapahtumia.

Olimme seuranmestaruuksissa Pohtiksella ja siellä sujui erittäin hyvin. Lähdin itse riskillä ja harjotuksen vuoksi tuolla suokilla pienimpään eli 70cm:n luokkaan. Eihän me nyt ratana tuon kokoisia oo menty kuin pari kertaa muutaman esteen radan verran. Yllätykseksemme pääsimme uusintaan asti, vaikka tavoite oli pysyä hengissä ja toisena (ei-niin-tärkeänä) tavoitteena oli päästä perusradalta maaliin. Uusinnassa vähän väsähdimme ja vauhti kiihtyi, joten otimme sarjan molemmat osat alas. Olen kuitenkin huipputyytyväinen heppaan ja se sai kehuja kisoissa jopa ihan ulkopuolisilta :)

Kuvien copyt Saara Juurikorpi
Erika ja Romeo

Jenniina ja Leevi

Suvi ja Venni

Menestystäkin tuli, Jennina ja Leevi saivat harrastajamestaruudessa pronssia!! Videolla näkyy pätkiä kaikkien radoista:
Tallin kissanpennut Nappi (vas.) ja Neppari


Ressu lähti uuteen kotiin jokinaika sitten, se toimii nykyään opetushevosena Oulussa eräällä ratsastuskoululla. Siitä on kuulemma tykätty, toivottavasti herra viihtyy roolissaan opetushevosena.

Kimblekin lähti talliltamme pari viikkoa sitten ja karsina on ollut tyhjänä. Myynti-ilmotuksia selaillessani mitään sopivaa ei tuntunut osuvan kohdalle, joten päätin odottaan erään myyntitallin seuraavaa ulkomaankuormaa, jolloin pääsen ratsastamaan samassa paikassa useammalla hevosella. Lähdimme reissuun viimeviikon maanantaina, hevoset tulivat Suomeen vasta samana aamuna.Ensimmäisenä ratsastin 8-vuotiaalla tammalla, se oli tosi kiva... tasoltaan VaB, teki piaffia, laukanvaihtoja ym. Oli aika magee. Joku tässä kuitenkin tökki, ehkä arvaamattomuus (saattoi ottaa sivuloikkia tai rynnätä esteestä ohi). Tämä oli ennemmin kouluhevonen.... Kokeilin seuraavaa, 5-vuotiasta tammaa, joka oli alkuun ihan kamalan tuntuinen. Se oli kuin aikapommi, pelkäsin kokoajan, että se hyppää pystyyn tai pukittaa mut alas. Se huusi talliin kaverien perään ja oli jännittynyt eikä sietänyt yhtään ohjastuntumaa vaan jäi heti paikoilleen pomppimaan. Meinasin tulla jo alas, koska en halunnut tuhlata aikaani hevoseen, jota en tule ostamaan. Jatkoin kumminkin, kun kuulin muiden kehuvan tamman liikkeitä ja myyjä laittoi ensimmäisen esteenkin jo eteen. Hevonen alkoi tuntua oikeestaan kivalta, se hyppäsi korvat tötteröllä, omasi hyvän laukan ja rentoutuessaan se oli tosi kiva... eikä liikkeetkään ollut todellakaan hullummat! Tästä olisi molempiin lajeihin. Olin aivan sekaisin. Kokeilin vielä kolmatta ja se oli täydellinen, pidemmällekoulutettu kuin äskeinen, vaikka oli vasta 4v. Se oli kisannut Saksassa nuorten luokkia 100cm:n tasolla ja omasi kanssa kivat liikkeet, oletettavastikin osasi hypätä. Mutta tässä tökki joku, mitä en ole vielä itsekään saanut selville. Oliko tämä tylsä? Näin ajattelin. Aloin pähkäilemään näiden kolmen välillä, jonkun näistä halusin, en vaan tiennyt, että minkä.


2.vaihtoehto (5v tamma)

3.vaihtoehto (4v esteruuna)

Suljin vaihtoehdon 1 pois, koska se oli jotenkin arvaamaton ja huonolla tapaa säpäkkä minun makuuni. Istuin siis alas ja pohdin näiden kahden välillä, joista kuvat on yläpuolella. Molemmat tosi kapasiteetikkaita ja kivoja. Pitkän pohdinnan jälkeen varasin tuon tamman, soitin kaverillekin kotiin ja hän käski laittaa molemmista plussat ja miinukset. Voisin ne tähän teille laittaa, jotta näette päätökseni vaikuttaneet seikat:

Tamman + & -

+ liikkeet
+ väri / ulkonäkö
+ hyvä laukka, helppo säädellä
+ luonne, säpäkkä muttei hankala
+ herkkyys, keveys
+ esteillä kiltti, kapasiteettia
+ monipuolisuus, kapasiteettia molempiin lajeihin
+ isohko koko
+ todella kuivat, hyvät jalat, lihaksikas
- hetkittäinen yliherkkyys ratsastaessa
- hermostuneisuus, kaverien perään huutelu
- erittäin erilainen ratsastaa kuin millä on tottunut

Ruunan + & -

+ osaaminen estepuolella, parempi kisakokemus
+ kivat liikkeet, hyvä laukka
+ superkiltti, olisi saanut heti myös tunneille
+ kiva rakenne
- täykkäriä... nou tänks :D
- liian "lälly" luonteinen
- sipsakka kooltaan, hieman pieni
- ulkonäkö ei miellyttänyt yhtäpaljoa kuin tuon tamman kohdalla
- liikkeet ei yhtä hyvät koulupuolta ajatellen


Päätös tämänkin "taulukon" osalta aika selvä. Tamma läpäisi samalla viikolla ell:n tarkistuksen puhtain paperein ja matka ponitallillemme alkoi. Nyt neiti on asunut meillä viikon ja katunut en ole päivääkään. Ressua en ole ikävöinyt, sillä tiedän sen olevan hyvässä hoidossa, jossa saa riittävästi liikuntaa. Tämä uusi polle taas on ollut sellainen kuin oletinkin, jopa parempi. Se on niin kevyt ratsastaa Ressun jälkeen, että voisin humputella sillä joka ilta auringonlaskuun asti :DTamman nimi on Elizabeth Queen, tuttavallisemmin Elise. Olemme viikon aikana kokeilleet jo kaikenlaista: koulua, pikkuesteitä, kotitiellä maastoilua, ilmaan satulaa humputeltu ja tänään juoksutusta. Neiti sai tänään myös kengät eikä sanonut kengityksestä mitään. Elise seisoo käytävällä muutenkin hiiskumatta ja on todella rauhallinen luonteeltaan; aivan päinvastainen kuin koeratsastuksessa. Laumassa neiti tuli myös heti toimeen. Ratsastettavuuskin on sata kertaa parempi, mutta liikkeet ei ole kadonneet mihinkään. Toistaiseksi oon ollut tosi tyytyväinen, vaikka monta asiaa on pitänyt vain kokeilla, kun ei ole tiedetty menneisyydestä :)

Leevi, Elise ja Varpu

Emmi ja ElisePonitalutusta pitämässä kaupungissa, Suvi ja Venni kierroksellaPakkasaamu tallilla.
Mukavaa talven odotusta kaikille lukijoille :)

5 kommenttia:

  1. Tosi kaunis ja mukavan oloinen hevonen :) Ootan innolla lisää tuosta hevosesta!
    Oli myös tosi kiva postaus, kivoja kuvia =)

    VastaaPoista
  2. Voisitko vastata:) minkä kokoinen satula tai siis tuumainen nallella on?

    VastaaPoista